Pagina's

zondag 10 april 2016

Kleuterknutselen voor Femma

Woensdag organiseerden we een kleuterknutselmiddag voor onze plaatselijke Femma-afdeling. 23 kleuters kwamen knutselen met hun mama, papa, oma, tante... Het werd een gezellige middag. Hieronder delen we even onze knutsels. We werkten rond het thema Pasen. De kindjes gingen met 7 leuke knutselwerkjes naar huis.


Met kraaltjes, rietjes en een plastic paasei maakten we een eiketting. We baseerden ons hiervoor op dit ideetje van Artsyfartsymama, maar gebruikten kraaltjes en rietjes in plaats van jellybeans. De eitjes zijn van Hema. Ze hebben bovenaan twee gaatjes, dus ideaal om aan een ketting te hangen. Ze kunnen ook open, dus je kan er eventueel iets kleins in verstoppen.


Deze graskroon is een ideetje dat we vonden in Vitaya Magazine. Kleintjes kunnen zelf de grassprietjes knippen. Een goeie knipoefening, zegt kleuterjuf Kyoko dan. De konijntjes kleef je met plakband vast op satéstokjes. Wij knipten vooraf de scherpe punten van de stokjes af. Konijnenvormpjes vind je bijvoorbeeld hier.


We naaiden mini eikussentjes. De kindjes konden ze versieren met textielstift. Het ideetje vonden we hier. Omdat we 23 kussentjes moesten naaien, lieten we voor het gemak de bolletjesrand weg. We voorzagen wel een lusje om het eitje eventueel op te hangen.


Deze paasklokjes zijn heel simpel om te maken. Je maakt een gaatje in de bodem van een witte kartonnen beker. Laat je kleuter de twee pijpenragers versieren met enkele kraaltjes. Je plooit ze vervolgens om tot konijnenoortjes en steekt ze door het gat van de beker. Onderaan rijg je nog een belletje en vlecht je de pijpenragers wat ineen zodat ze vast zitten. En dan nog enkel het bekertje versieren met plakoogjes en stift of verf.


Ik maakte deze klokjes ook eens met Kerst. Neem dan één pijpenrager i.p.v. twee en laat het konijnensnoetje weg. Zo krijg je leuke 'jingle bells' om mee te schudden of om in de kerstboom te hangen.


We tekenden vooraf konijnensilhouetten op karton en sneden ze uit. We voorzagen een hele hoop versiermateriaal en lieten de kleuters zich uitleven. Het konijn hierboven is geschilderd in goudverf en fluoverf en versierd met kleurrijke wol en kralen.


Deze zonnevangers zijn ideaal om te maken met kleuters. We vonden het idee en de vormpjes hier en hebben ze wat vergroot. Je legt een vel doorzichtige plakfolie met de kleefkant naar boven op de tafel. Het vel is groter dan je figuur. Kleef het vel vast met tape, zodat je kleine artiest gemakkelijk kan werken. Leg de uitgeknipte vorm op de folie en laat je kleintje deze opvullen met stukjes zijdepapier. Daarna leg je een tweede vel plakfolie op het werkje, deze keer met de kleefkant naar onder. Knip de figuur rondom uit, maak een gaatje bovenaan en steek er een touwtje door. Hang op voor het raam. Een leuke activiteit die je ook voor andere thema's kan gebruiken!


Verder voorzagen we ook nog een 'knoeienmetverf'-activiteit. We vonden hier een tof idee om te verven met knikkers. We hebben de knikkers vervangen door eieren om in thema te blijven. Je legt een figuur in een schaal, doet er wat verf op en laat het ei rollen door de verf. De eitjes die we gebruikten waren wel wat te licht, waardoor het rollen minder vlot ging.


Kindjes die even geen zin meer hadden in knutselen konden zich even uitleven aan de speeltafel.


Of spelen met zelfgemaakt speeldeeg. Het speeldeeg is eigenlijk zoutdeeg (3 kopjes bloem+ 1 kopje zout + 1 kopje water) met wat voedingskleurstof bij.


Hierboven enkele kunstwerkjes van onze kleine artiesten.

Wij hebben genoten van onze middag. Voor herhaling vatbaar!

1 opmerking:

  1. Amai, veel mogelijkheden! Die paasklokjes had ik gepind, maar het is er deze paasvakantie niet van gekomen :)

    BeantwoordenVerwijderen

Wil je graag een reactie of een berichtje achterlaten? Dat kan! Je hoeft er niet voor ingelogd te zijn. Duid bij 'Reageer als' de optie 'Anoniem' aan. Laat je bericht na en typ je naam gewoon onder je tekst. Klik op 'Publiceren'. Dan nog even de letters en cijfers overtypen in het controlevenster en nogmaals klikken op 'Publiceren'. Je bericht is geplaatst.