Pagina's

zaterdag 3 mei 2014

DIY: Kyoko's stikdoos

Al even op zoek naar een leuke doos om m'n alsmaar groter wordende verzameling van naaispulletjes in op te bergen. Niet meteen iets gevonden naar m'n zin, dus dan maar zelf aan de slag gegaan! Het werd een naaidoos-en-speldenkussen-in-één.


Ook lekker comfortabel voor middagdutjes (zonder speldjes weliswaar) en jammer genoeg ook ideaal als krabpaal...

https://www.flickr.com/photos/124296433@N07/13908677260/in/photostream/

Ook eens maken?

Nodig:
- Een houten kistje met klep. (Zo'n 8 jaar geleden gekocht in de Brico... In de Kringloopwinkel vind je ongetwijfeld ook wel wat.)
- Houten latjes op maat te zagen voor de binnenkant van de doos (Ik maakte de doos ooit als letterdoos voor m'n stage als kleuterjuf.)
- Verf
- Houtlijm
- Wattine
- Leuke stofjes (De snorren- en brillenstof vond ik op www.onlinestoffen.nl )
- Een kurkbord op maat gesneden van de binnenkant van het deksel 
(Die van mij was een afgewerkt prikbord met magneetbord aan de ommezijde van de Euroshop. Ik haalde de twee borden uiteen (met enige moeite wel, want blijkt dat ze dat redelijk stevig aan elkaar hadden geplakt in de fabriek)
- Stofschaar
- Naaimachine
Doen:
- Indien nodig schuur je eerst het kistje wat bij. 
- Dan schilder je de doos. De zijkanten en de binnenkant kregen een nieuw kleurtje (het deksel is niet nodig, want krijgt een stoflaagje).
- Laat een nachtje goed drogen. (Anders kom je in problemen bij het beplakken met de stof. Ik spreek uit eerdere ervaringen.)
- Nu is het deksel aan de beurt. Ik knipte en naaide de stof zoals Villa Lies mooi beschrijft. Reken goed uit hoeveel stof je nodig hebt. Hierin zit gerekend: de bovenkant van het deksel, de randen van het deksel 2x (binnen- en buitenkant) en nog een paar centimeter extra voor ‘als het dan toch even wat mis zou lopen’. 
- Op het deksel (aan de buitenkant) leg je de wattine. (Hoeveel is afhankelijk van hoe bol je wilt dat de doos staat. Die van mij staat redelijk bol.)
- En is het tijd voor wat vuilehandenwerk. Je legt het genaaide stofje op de wattine en begint geleidelijk aan de randen vast te kleven met houtlijm. Tijdens het lijmen probeer je de stof zoveel mogelijk te spannen, en telkens goed aan te wrijven met je vingers om kreuken te vermijden. Eerst de linkerkant van het deksel, dan de rechterkant. Vervolgens de voorkant en als laatste de achterkant. Ik neem deze als laatste want daar zitten de scharnieren van het deksel en dit vraagt dan weer om geduldig en precies knipwerk. Het voordeel aan houtlijm is dat die heel snel droogt en dat je vlot kan doorwerken. 
- Wanneer de randen zijn vastgelijmd aan de buitenkant, begin je met vastlijmen aan de binnenkant. Ook hier een gouden raad: gebruik voldoende lijm! Hoe meer hoe beter, en achteraf zie je het toch niet meer want houtlijm droogt netjes op.

- Omdat ik mijn stukje stof dan toch net een klein beetje te klein had geknipt (2 cm vergeten aan elke kant) en de stof opnieuw snijden mij een verspilling van geld en tijd leek, kleefde ik een biaisbandje over de rand van de binnenkant van het deksel. Voor alles is er een creatieve oplossing!


- Dan volgt het prikbord. Zaag of snijd deze op maat van de binnenkant van het deksel. Hou de stofzuiger maar in de aanslag!
- Goed veel houtlijm op de voorkant van het bord, stofje erop, omdraaien, goed veel lijm op de achterkant, aanspannen en klaar.
- Dan overvloedig veel lijm op de binnenkant van het deksel en de achterkant van het prikbord doen en netjes het prikbord in het deksel schuiven. Hier vraagt het wel wat geduld en kracht - haal die handige, geduldige man van je er desnoods maar bij - want je moet het prikbord er toch een 5 à 10 minuutjes tegen duwen zodat die zeker niet meer loskomt.
- Laat alles nog een nachtje drogen en.... KLAAR! 

Veel plezier! 
Kyoko

4 opmerkingen:

Wil je graag een reactie of een berichtje achterlaten? Dat kan! Je hoeft er niet voor ingelogd te zijn. Duid bij 'Reageer als' de optie 'Anoniem' aan. Laat je bericht na en typ je naam gewoon onder je tekst. Klik op 'Publiceren'. Dan nog even de letters en cijfers overtypen in het controlevenster en nogmaals klikken op 'Publiceren'. Je bericht is geplaatst.